четвер, 16 квітня 2020 р.

П15 16.04.20 Тема: Помилки при виконанні хімічної завивки. Нейтралізація

Тема: Помилки при виконанні хімічної завивки. Нейтралізація.

Перелік причин неякісної хімічної завивки
Незадовільний результат хімічної завивки може бути викликаний такими причинами
1) порушенням технології виконання; 
2) використанням неякісних засобів для завивки; 
3) не врахуванням стану здоров'я та самопочуття клієнта; 
4) слабкою концентрацією хімічної суміші; 
5) занадто сильною концентрацією хімічної суміші; 
6) недостатнім часом витримки фіксажу; 
7) перетриманням фіксажу на волоссі.

  Якщо пасма волосся мають слабкі локони, значить, був використаний хімічний склад з вичерпаним терміном придатності, або волосся було розділено на великі пасма і занадто щільно накручено на коклюшки, склад погано вбрався у волосся.
    Може з'явитися подразнення на шкірі голови, якщо використано занадто багато складу.
  Ламкість волосся може з'явитися, якщо було перевищено час витримки складу, порушені правила нанесення фіксажу або волосся було сильно натягнуто при накручуванны і тугі гумки перетягнули волосся.
   Може змінитися колір волосся, якщо користуватися фіксажем з концентрацією більше 3% і тривалістю його витримки більше 8 хвилин або якщо недостатньо промити волосся перед операцією нейтралізації. До цього може призвести і використання металевого посуду, інструментів, які можуть вступити в реакцію зі складом. 
  Хімічна завивка погано виходить в холодному приміщенні, на голодний шлунок, при низькому тиску, при будь-якій хворобі.

  Склад для хімічної завивки, pH якого 8,5-9,5, діє на волосся як луг. Якщо залишити його невелику частину на волоссі, він поступово буде руйнувати їх. Змиванням волосся водою повністю позбутися від складу для завивки не вдається. Тому наступна важлива операція обробки волосся при хімічній завивці - нейтралізація слабким розчином оцтової або лимонної кислоти.

  Як відомо, луг характеризується надлишком в розчині іонів ОН. Чим більше їх відносна кількість, тим вище концентрація лугу. При нейтральній реакції середовища pH розчину дорівнює 7 і відносна кількість іонів водню Н + та гідроксилу ОН приблизно однаково. Деякий надлишок одних або інших іонів неминучий, але в перукарскій практиці немає необхідності в точному його визначенні. Збільшення лужності розчину починається зі збільшенням pH,  коли вона починає перевищувати 7. Склад для хімічної завивки являє собою луг невеликій концентрації з pH, що дорівнює приблизно 9. Кислі ж розчини, до яких відносяться, зокрема, лимонна або оцтова кислоти, характеризуються переважаючою кількістю іонів водню Н +. Чим більше їх в розчині, тим менше pH середовища - збільшення кількості іонів водню тягне за собою зменшення pH середовища, починаючи від 7.

   Що ж відбувається в розчині при нейтралізації? У розчинах будь-яких рідин, в яких присутня вода, відбувається безперервне розкладання і з'єднання її молекул.

  Одна молекула води розпадається на один іон водню Н + та один іон гідроксилу ОН, які, з'єднуючись, знову утворюють молекулу води. Якщо реакція середовища нейтральна, т. Е. В розчині знаходиться однакова кількість тих і інших іонів, відбувається безперервний процес розкладання і возз'єднання молекул води. У разі ж переважання іонів ОН- деяка частина їх не бере участі в процесі утворення води через відсутність необхідної кількості іонів Н +. Підливаючи в лужне середовище кислоту, в якій переважають іони водню, можна спостерігати таку картину: у міру збільшення кількості іонів водню відповідно зменшуватиметься кількість іонів гідроксилу, які, зустрівшись один з одним, будуть утворювати воду. Таким чином, як тільки на кожен вільний іон гідроксилу доведеться по одному йону водню, реакція середовища стане нейтральною. Якщо ж іонів водню виявиться трохи більше, реакція середовища буде слабокислою. У перукарні практиці в зв'язку з відсутністю можливості точно проконтролювати pH середовища до нейтралізації і після неї доводиться користуватися складами, приблизно забезпечують повну нейтралізацію лугів. Зазвичай для цього використовують слабокислий розчин оцтової або лимонної кислоти.

  Для отримання складу такої слабкої концентрації можна взяти 2,5 г лимонної кислоти і розчинити в 1 л теплої води. Для кращої нейтралізації залишків лугів на волоссі їх необхідно добре прополоскати приготованим складом. Одного споліскування недостатньо - луг залишається на деяких ділянках волосся. Операцію необхідно повторити кілька разів.

   Після нейтралізації волосся віджимають, витирають рушником і накручують на бігуді.

   При хімічній завивці знебарвленого і значно розпушених перекисом водню волосся потрібно збільшити кількість води в розчині для нейтралізації до 2 л, залишаючи кількість кислоти 2,5 г незмінним, або, навпаки, скоротити вдвічі зміст лимонної кислоти, не змінюючи кількості води.

Завдання:
1. Уважно прочитати конспект, головне занотувати у робочий зошит.
2. Перегляньте відео.
3. Прочитайте корисну інформацію за посиланням.
4. Користуючись посиланням, випишіть терміни "бальзам", "бігуді", "дифузор", "завиток", "затискачі", "зони голови", "коклюшки" (для виконання завдання краще завести окремий зошит - Словник).
5. Дайте відповіді на питання (письмово):
  • Які сучасні препарати для хімічної завивки ви знаєте?
  • Які вимоги ставляться до препаратів для хімічної завивки?
  • Які існують види препаратів для хімічної завивки та назвати фірмивиробників професійної косметики?
Бажаю успіху!

Виконані завдання можна надіслати на електронну пошту bilyk.polina@gmail.com або Viber

Немає коментарів:

Дописати коментар