вівторок, 17 березня 2020 р.

П15 Оволод. осн. розвитку перук. мистецтва Тема: Металеві барвники 18.03.20

   Тема: Металеві барвники


   Металеві барвники розділилися на односкладові та двоскладові. 
   Односкладові були на основі срібла. 
 Двоскладові – це поєднання сірки, срібла, міді, кобальту, вісмуту, заліза, свинця та нашатирного спирту. Другим компонентом , який виконував роль проявлювача, був пірогаллол. Характерним для цих фарб було те, що кожен метал міг несподівано дати свій специфічний відтінок: свинець – пурпурний, мідь – червоний, срібло – зелений.
  Ці перші хімічні препарати для фарбування волосся були простими у використанні, але далекими від досконалості.
   По-перше, вони тільки обволікували волосину зовні і не проникали всередину. Ця жорстка оболонка металевих сполук робила волосся менш еластичним, а крім того , колір був перенасиченим, неприроднім, іноді із зеленуватим відтінком. 
 По-друге, було помічений шкідливий вплив цих фарб на здоров’я людини. Тому використовувати їх стали рідше, а з приходом перманенту від них взагалі відмовились, тому що фарбоване волосся дуже важко піддавалося завивці, а іноді і просто руйнувалося. 
   Таким чином, металеві барвники поступово зникли із практики перукаря. Сьогодні можна зустріти відновлювані кольору волосся. Це звичайна фарба на металевій основі(звичайно у знешкодженому вигляді). Його ефект оснований на взаємодії солей металу з сірою кератину волосся (її в роговому шарі 4%). 
    Вони вступають в реакцію і в результаті отримуємо метало-сірчану сполуку, яка має певний колір. З кожним разом цей ефект посилюється і волосся робиться темнішим, що створює ефект повернення натурального кольору. 
   Якщо у вас коли-небудь виникнуть сумніви в природі барвника, яким було пофарбоване волосся, то треба взяти декілька волосинок і занурити у перекис водню, а потім додати декілька крапель нашатирного спирту. Якщо волосся було пофарбоване металевим барвником, рідина почне «шипіти», якщо окислювальним – ніякої реакції не виникне.

Завдання:
1. Зробити костпект уроку.
2. Розробити кросворд з теми "Фарбування волосся" 

Виконане завдання можна надіслати на пошту bilyk.polina@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар