четвер, 12 березня 2020 р.

Для учнів П-15 Оволодіння основами розвитку перукарського мистецтва Тема уроку: Історія розвитку фарбування волосся. Теорія кольорів. 12.03.20

 
 Першими фарбами були звичайно продукти природи. Давні єгиптяни 6000 років тому назад фарбували волосся і нігті хною. Хна не вийшла із застосування і по сьогоднішній день. З часів Римської імперії дійшли до нас рецепти по фарбуванню волосся в коричневий колір препаратом із горіхової шкаралупи. Давнім германцям знайоме знебарвлення волосся. Жінки одягали капелюшки без дна і вкладали волосся на їх широкі поля . Потім на волосся наносили суміш із лугу, тальку, букової золи. Після цього волосся довгий час тримали на сонці, час від часу змочуючи його водою. Це дозволяло висвітлити темне волосся до світло- рудого кольору. В книжках середньовіччя також знаходять чимало рецептів по фарбуванню волосся. В давнину використовували тільки органічні продукти : квіти, пилок, листя, кору дерев, шкаралупу горіхів тощо. Процес фарбування волосся такими барвниками був довгим, а дія фарби відбувалася дуже повільно. Натуральні барвники з домішком металу. Пізніше до натуральних компонентів почали додавати металосолі. Додавання цих солей значно прискорило процес фарбування, але головне було в тому, що набагато розширилась кольорова палітра і підвищилась стійкість фарби.

 «Металеві барвники»


Потім були виготовлені металеві барвники. Вони розділилися на односкладові та двоскладові. Односкладові були на основі срібла. Двоскладові – це поєднання сірки, срібла, міді, кобальту, вісмуту, заліза, свинця та нашатирного спирту. Другим компонентом , який виконував роль проявлювача, був пірогаллол. Характерним для цих фарб було те, що кожен метал міг несподівано дати свій специфічний відтінок: свинець – пурпурний, мідь – червоний, срібло – зелений. Ці перші хімічні препарати для фарбування волосся були простими у використанні, але далекими від досконалості. По-перше, вони тільки обволікували волосину зовні і не проникали всередину. Ця жорстка оболонка металевих сполук робила волосся менш еластичним, а крім того , колір був перенасиченим, неприроднім, іноді із зеленуватим відтінком. По-друге, було помічений шкідливий вплив цих фарб на здоров’я людини. Тому використовувати їх стали рідше, а з приходом перманенту від них взагалі відмовились, тому що фарбоване волосся дуже важко піддавалося завивці, а іноді і просто руйнувалося. Таким чином, металеві барвники поступово зникли із практики перукаря. Сьогодні можна зустріти відновлювані кольору волосся. Це звичайна фарба на металевій основі(звичайно у знешкодженому вигляді). Його ефект оснований на взаємодії солей металу з сірою кератину волосся (її в роговому шарі 4%). Вони вступають в реакцію і в результаті отримуємо метало-сірчану сполуку, яка має певний колір. З кожним разом цей ефект посилюється і волосся робиться темнішим, що створює ефект повернення натурального кольору. Якщо у вас коли-небудь виникнуть сумніви в природі барвника, яким було пофарбоване волосся, то треба взяти декілька волосинок і занурити у перекис водню, а потім додати декілька крапель нашатирного спирту. Якщо волосся було пофарбоване металевим барвником, рідина почне «шипіти», якщо окислювальним – ніякої реакції не виникне. 

 «Окислювальні барвники»

Повідомлення учня. В кінці XIX сторіччя німецький хімік Август Гофман відкрив парафенілендіамін, що дозволило створити новий барвник для волосся. Парафенілендіамін (його комерційна назва – урсол) . При його з’єднанні з перекисом водню отримували фарбу, яка фарбувала волосся в природній колір. Але стали помічати, що у людей після застосування з’являлося сильне свербіння та ознаки отруєння. В 1906 році хіміки Кульман і Вольфенштейн помітили, що під час перетворення основи барвника у фарбу з’являється шкідлива речовина, - хінондіамін, яка і викликає ці симптоми. Шляхом хімічних дослідів знайшли речовину, яка змогла її нейтралізувати, і отриманий барвник став нешкідливим. Правда санітарно-епідеміологічні служби заборонили застосування препаратів, які мають парафенілендіамін в концентраціях, що перевищює 1,3%. «Сучасний перукар знає три засоби для фарбування волосся: урсол, хну, басму» - так писав К.Г. Лазарєв у своїй книзі «Перукарське справа», виданій в 1936 році. Арсенал барвників сучасного перукаря значно ширше і різноманітніше, а знання його набагато глибше. Висококваліфікований майстер повинен знати всі види барвників, технологію їх використання, повинен розуміти сутність хімічних процесів, що відбуваються під час фарбування волосся, і тільки тоді гарний результат буде гарантовано.

 «Сучасні барвники» 

Препарати, що застосовують сьогодні для зміни кольору волосся, повинні:  бути стійкими, тобто не змиватися з волосся дуже швидко і не вигорати на сонці;  добре покривати сивину;  не давати небажаних ефектів при взаємодії з іншими препаратами, що застосовуються в перукарні;  мати захисний комплекс, тобто не шкодити здоров’ю та зберегти волосся живим та еластичним;  бути легкими у роботі;  легко змішуватись та розподілятись по волоссю;  не стікати з волосся;  добре змиватися з волосся і з шкіри по закінченню процесу фарбування( сам процес не повинен бути дуже довгим);  мати приємний запах. 


Класифікація препаратів, що змінюють колір волосся

Всі барвники діляться на 4 групи
1. Освітлюючі та знебарвлюючі .
2. Барвники окислення починають проявлятися тільки при взаємодії з окислювальним агентом. 3. Відтінюючі барвники не мають у своєму складі аміаку (тобто не висвітлюють натуральний пігмент). Вони просто обволікають волосину зовні.
4. Барвники рослинного походження можуть надавати волоссю інтенсивний відтінок тільки при постійному застосуванні.


Важко сказати, що стало визначальним при виборі головних модних тенденцій 2020 року. Перукарі пропонують різні варіанти довжини, об’єму та стилю. Стосується це і кольору волосся.

 Блондинки
 Головне і основне , на що в першу чергу треба звернути увагу, -блондинки знову «рулюють». Біляві моделі блищать на подіумах Будинків моди. При цьому блонд виглядає вельми вишукано. Використовується досить складна техніка фарбування з різними відтінками – карамелевий, русявий, молочний. При різних типах укладання ви добиватиметеся різних ефектів –сонячних відблисків або додаткового об’єму. 

Брюнетки
Дивно, проте конкуренцію блондинкам можуть скласти пекучі брюнетки. Ця тенденція у фарбуванні волосся вже давно не була у розряді хітів. І ті, хто сумував по дуже темному волоссі можуть скористатися випадком. Яскраві, екстремальні брюнетки асоціюються швидше з фатальними, упевненими в собі жінками. Слід також звернути увагу ще на один чинник. Брюнетки носять коротке волосся. Більш того, вони вибирають коротку стрижку і умисне нехтують об’ємом. Засоби сильної фіксації, які до того ж створюють ефект мокрого волосся –це їх вибір. 

 Сивина
 Абсолютно несподіваний варіант, який раптом опинився в модних хітах нинішнього року. По суті це різновид блонда, проте з яскравою смисловою складовою. Досягти такого ефекту нескладно. Знебарвлене волосся підсвічується платиновими або сріблястими засобами .Судячи з усього, стилістів на такі яскраві експерименти підштовхнули яскраві ролі зірок кіно вже далеко не бальзаківського віку. Виявилося, що актриси, яким «далеко за», з своєю благородною сивиною виглядають блискуче.

Рудий
Рудий колір не вийшов з моди. Він став благороднішим, ближчим до старої міді, з трохи червонуватими відтінками. Мабуть , саме руді відтінки дають в цьому сезоні найбільший вибір. Рудим може бути і довге, і коротке волосся, і гладенькі пучки, і розпатлані коси, і геометричний боб, і круті локони в стилі голлівудських красунь 40-х років. 

Мелірування
Стилісти з відвертим задоволенням і чималою фантазією занурюються в процес меліровки. Так, на основі рудого волосся чудово грають пасма багатих червоних відтінків. В цьому випадку ваша шевелюра придбає східну стилістику. Якщо до базової рудизни додати м’якші і світліші пасма персикових або імбирних відтінків, то вийде дуже романтичний варіант. І, звичайно найширший простір для експериментів з різними відтінками меліровки надає блонд. Причому це можуть бути пасма як холодних, так і теплих відтінків.

Яким би модним не був колір року, головне при виборі кольорової гами пам’ятати, що колір повинен відповідати індивідуальному образу конкретної людини, підкреслювати його достоїнства та приховувати недоліки. Взагалі вдало підібраний колір красиво відтінює шкіру та очі, а завдяки цьому зменшується потреба в макіяжі. Фарбування волосся складний і творчий вид роботи.


Переглянути відео


Завдання
Уважно прочитати конспект, занотувати головне у зошит. 
Письмово в зошит відповісти на питання: Чи використовують в наш час природні барвники? На які групи діляться всі барвники?  Охарактеризувати фарбу для волосся, відповідно вимог до сучасних барвників.


Немає коментарів:

Дописати коментар