понеділок, 16 березня 2020 р.

П-15 Оволодіння основами розвитку перукарського мистецтва Тема уроку: Визначення кольору та групи волосся 16.03.20

Тема: "Визначення кольору та групи волосся"

   Групи волосся, їх характеристика.
   Волосся - це волокно, як і всі натуральні волокна, волосся має різні характеристики.
Вивчення волосся клієнта перед будь-якою процедурою дозволить діяти відповідно до потреб його волосся.
 Зазвичай визначити волосся можна дотиком і при зоровому вивченні. Ступінь тонкості товщими називається текстурою. 
  Текстура товстого волосся на дотик подібна на шерсть, середнього волосся - на бавовну, а тонкого - на шовк. Інші терміни, які використовують для описання відчуттів від волосся включають шершаве, подібне на дроти і м'яке. Пошкоджена чи нерівна кутикула може призвести до того, що волосся буде виглядати тьмяним чи важко піддаватись обробці. Щоб протестувати волосся на рахунок пошкодження потрібно провести пальцями по поверхні волосини від кінця до корінця - чим більше перепон ви зустрінете, тим в більшій кількості пошкоджень можете бути впевнені. Додаткове зорове вивчення буде включати вивчення густоти волосся (кількість волоси* 1см).
     Густота волосся зазвичай поділяється на нещільну, середню і велику.
     Визначивши тип волосся, потрібно знати стан волокна волосся.
 Стан волосся визначається декількома факторами: пористість, еластичність, гігроскопічність.
Волосся середньої пористості має нормальну здатність вбирати вологу. Таке волосся в хорошому стані і підходить для більшості процедур. Підвищена пористість буває у волосся, яке пошкоджене хімічними процедурами чи навколишнім середовищем. Таке волосся знаходиться в поганому стані, тому перш ніж виконувати на ньому якісь хімічні процедури, його потрібно полікувати. Нерівна пористість являється комбінацією попередніх типів.
Еластичність волосся – це його здатність розтягуватись і набирати попередню форму, не ламаючись. Еластичність також називають пружністю. Волосся з нормальною еластичністю міцне і може приймати попередній стан, блищить. Нормальне сухе волосся здатне розтягуватися на 1/5 своєї довжини. Мокре волосся здатне розтягуватися на 40-50%.

Розрізняють 4 групи волосся за гігроскопічністю:
1.Волосся з нормальною гігроскопічністю.
До нього відноситься здорове непошкоджене і м’яке волосся. Таке волосся вимагає звичайної обробки і часу впливу (дії) барвника.
2. Волосся низької гігроскопічності.
Це тверде, склянисте, часто дуже темне або ж сиве і світле волосся. Відсутність пігменту в останніх двох груп робить волосся твердим і несприятливим до фарбування. Такому волоссю за допомогою попередньої обробки треба надати більшої прийнятності.
3. Волосся, яке легко вбирає фарбу.
Це крихке волосся, світле волосся, з природніми локонами, побілілі або посвітлілі від сонця прядки, завите перманентом і пофарбоване волосся. Фарбувати його треба дуже
обережно: фарбу брати одним – двома тонами світліше, а іноді навіть трохи розбивши її.
Час дії на таке волосся має бути меншим, ніж на нормальне.
4. Білене або ж знебарвлене волосся вбирає фарбу як губка.
Фарбувати таке волосся потрібно дуже обережно. Застосовувати слід світлі тони фарби, розбавляючи їх на 50 %. Через короткий час дії барвника на волосся треба працювати дуже швидко.
   Краса волосся визначається його структурою і кольором, який складається з цілого ряду компонентів. Фахівцям із фарбування волосся необхідно аналізувати колірний тон і окремі його компоненти, визначати глибину і напрямок кольору. Майстрові необхідно знати всі види барвників, які використовуються в перукарнях, правила їх використання, основи хімічних процесів, що відбуваються у волоссі при фарбуванні.
Глибина кольору (рівень)— ступінь яскравості кольору волосся без врахування їх відтінку.
Глибина кольору виражається наступною колірною гаммою:
1) чорний,
2) темно-коричневий,
3) коричневий,
4) світло-коричневий,
5) темно-русявий,
6) русявий,
7) світло-русявий,
8) темний блондин,
9) блондин,
10) яскравий-блондин.
Глибина кольору залежить від пігменту (меланіну), що міститься у волоссі. Меланін — це забарвлююча речовина, що міститься в корковому шарі волосся. Тип меланіну, його розмір і кількість визначають колірну гамму глибини кольору від найсвітлішого до чорного. Пігменти бувають двох видів: гранульовані (зернисті) і розсіяні (дифузні). В залежності від співвідношень цих видів пігменту, від їх інтенсивності і кількості бульбашок повітря, і утворюється той чи інший колір волосся. Причому волосся ніколи не буває синім, жовтим чи червоним, тобто натуральний колір - це завжди результат змішування. Утворюється пігмент в корені волосини. На дні волосяного фолікулу є пігментоутворюючі клітини під назвою меланоцити. Вони продукують маленькі, овальні структури, які називаються меланосоми.
   Меланосоми - це протеїнова оболонка, яка оточена пігментами, що називають меланін. В результанті меланін влаштовується в протеїновий кератин клітини, доки волосина росте.
Розповсюджується він нерівномірно - чим ближче до зовнішнього шару волосини, тим менше фарбуючих речовин; в кутикулі їх майже немає. В темному волоссі пігменту більше, ніж в світлому.
   Гранульований пігмент дає забарвлення волосині від чорного до бурого. Чорно-коричневий меланін називається емеланіном.
   Гранули меланіну видовженої форми і надають волоссю темного кольору. Чим їх меньше світліший колір (чорний -^коричневий ->блондин).
     Гранули меланіну круглої чи овальної форми надають волоссю рудого відтінку.
     Поєднання меланіну круглої і овальної форми дає волоссю рудий колір.
     Поєднання подовжених з овальними і круглими дає рудувато-коричневого відтінку.
  При поєднанні подовжених з невеликою кількістю круглих гранул волосся буде чорно-рудуватим відтінком.
Розсіяні пігменти розподілені в клітині рівномірно і дають колір від червоного до червоно-жовтого. 
Залишившись без натурального пігменту, волосся стає безколірним і сивим. Без кольору воно втрачає еластичність, яку їм надавав меланін.
Щоб визначити глибину кольору прядку потрібно відвести трохи в сторону при природному освітленні, але щоб не проходив прямий сонячний промінь. Мокре волосся виглядає темніше, ніж є насправді.

Напрямок кольору (тон)— це переважання якого-небудь відтінку в кольорі Напрямок виражається наступною колірною гаммою:
1) попелястий,
2) фіолетовий,
3) золотистий,
4) рудий,
5) червоний,
6) махаон,
7) коричневий
Існує поняття інтенсивність - це сила тону. Вона буває м'яка, сильна і середня.



Завдання:
1. Опрацювати конспет, занотувати головне в робочий зошит.
2. Зробити презентацію з теми уроку (не менше 6 слайдів).

Виконані завдання можна надіслати на пошту bilyk.polina@gmail.com,Vibter, Telegram


Немає коментарів:

Дописати коментар